ZELF reflectie, ZELF kennis & ZELF sturing

Wat voor coaching?

Het woord coaching past mij persoonlijk steeds minder. Mensen vragen vaak, en terecht, ook wat voor coach ik dan ben. Wat ik doe is mensen begeleiden weer terug te komen bij zichzelf. Ongeacht vanuit welke situatie zij zichzelf kwijt geraakt zijn. Dit kan voortkomen uit het vastlopen in werk of relaties.

Maar ook door een ziekteproces, scheiding, overlijden of andere grote life events die ons leven op haar grondvesten doet schudden, kunnen we vastlopen . Het zijn allemaal momenten waarop het leven van ons vraagt om stil te staan, te luisteren en opnieuw richting te durven bepalen. Vaak dwars tegen de gevestigde verwachtingen heen en daar zit vaak de pijn. De roep is eigenlijk om weer te gaan leven vanuit JOUZELF.

Door het systeem waarin wij leven en werken zijn velen van ons de verbinding met zichzelf kwijtgeraakt. Vaak voelen we ons dan als een speelbal van het lot of hebben het gevoel dat we de regie kwijt zijn. Dit is vaak het begin van een lange reeks fysieke klachten en emotionele problemen. Wat ik doe is jou weer begeleiden terug naar JOUZELF. Door ZELF-reflectie kom je tot ZELF-kennis en van daaruit kan je weer ZELF-sturing geven aan je leven!

Hoe werk ik

Ik ben zeer breed opgeleid als coach maar hang niet een werkwijze aan. Alles is geïntegreerd in mij. Mijn invalshoek is holistisch en spiritueel maar met beide voeten op de grond. Ik kijk vaak naar wat het kind in de volwassene jou te vertellen heeft en werk graag met creativiteit in mijn coaching.

Met mijn hoog gevoeligheid stem ik mij Intuïtief af op jou en combineer dit met mijn kennis en ervaring. Er zijn geen vaste kaders die ik volg. Het hier en nu is leidend voor mij. Ik stem af op waar we zijn gebleven en kijk naar de richting die jij uit wilt. Maar wat er uiteindelijk in het moment gebeurd laat ik ontstaan net zoals het leven zelf.

Mijn kracht zit in het creëren van een veilige, open en gelijkwaardige werkrelatie waarin ik liefdevol scherp en zonder oordeel ben. Hierdoor houd ik je een spiegel voor waarin jij ziet wat er gezien wil worden. Want de antwoorden zitten in jou, ik ben er alleen om je ze weer te laten herinneren. En dat begint met stil durven staan en jezelf te on-moeten.

Wees je eigen leider, leraar en licht

Tijdens het laatste jaar van mijn opleiding had ik een geweldige supervisor. Hij was al ver in de 70 en leerde nog iedere dag over zichzelf. Persoonlijke ontwikkeling eindigt nooit. Er is altijd een nieuw perspectief om jezelf vanuit te bekijken en van te leren. Als je denkt te zijn gearriveerd, dient de volgende les zich aan…dát is leven. Zijn lijfspreuk was: ”Wees je eigen leider, leraar en licht”. Dat is ook wat ik leef en jou meegeef in mijn begeleiding. De antwoorden zitten allemaal in jou. Ik kan niet vertellen hoe jij je voelt of wat je moet doen. Dat weet alleen jij! Ik faciliteer je alleen om dit te ontdekken en om je verworven zelfkennis je eigen te maken, zodat je daarna alleen verder kan.

Reisgenoot

Ik ben enkel een tijdelijke reisgenoot die jou begeleidt op jouw reis in dit prachtige proces van je eigen weg weer vinden. Ik creëer de ruimte, de energie en de veiligheid voor jou om je eigen weg te bewandelen. Als je eenmaal weet hoe je jouw eigen-wijsheid kan aanboren dan heb je goud in handen. En kan je jezelf bijsturen iedere keer als het leven je op de proef stelt. Je leert te vertrouwen op het leven en je eigen wijsheid, wetende dat je altijd de weg naar jezelf zal terugvinden.

Holistisch

Ik heb de overtuiging dat zelfkennis in iedere cel van ons lichaam zit. Wijsheid zit niet alleen in ons hoofd maar ook ons lichaam en onze ziel. Ons hoofd is enkel de vertaal machine van ons lijf. We hebben terug te gaan naar het voelen. En mogen weer gaan vertrouwen op onze innerlijke wijsheid. Tijdens onze coachsessies nodig ik je dan ook uit om te gaan voelen met je lichaam en daar steeds meer te gaan verrtouwen. Ik werk daarom dan ook wisselend met gesprekken, wandelingen of creatieve opdrachten die ik afstem op wat kloppend is voor jou. Maar overal ligt de uitnodiging om te luisteren naar jouzelf.

Kind in de volwassene

Om meer zelf kennis te krijgen en jezelf beter te begrijpen en daarmee te kunnen worden wie je bent, kijk ik vaak ook vanuit het perspectief :”Het kind in de volwassene”. Om vol te kunnen gaan staan in je eigen leven, nodig ik je uit om te kijken naar oude overlevingsmechanismes, rollen en oude patronen. Deze spelen een enorm grote rol in het hier en nu van jouw volwassen dagelijkse beslommeringen.Maar ook in jouw rol als ouder, partner, collega en vriendin!  Door hier meer zicht op te krijgen, ze te herkennen, erkennen en te doorleven kom je dichter bij jezelf. Kan je trouw zijn aan jezelf zonder dat je je schuldig voelt naar anderen. Op vele vlakken in je leven zal je rust gaan ervaren.

Waar werken we naartoe?

Samen gaan we aan het werk om jou terug te brengen naar je eigen basis. Dat doen we door te werken aan Zelfreflectie, Zelfkennis en Zelfsturing. Zodat je de plek aan het roer van je eigen leven weer in gaat nemen en dat je je eigen koers durft te gaan bepalen. We gaan op zoek naar waardevolle kennis die al in JOU zit, maar waarvan je het bestaan bent vergeten. Je gaat leren luisteren naar wat jouw lichaam je verteld (maar waar je niet naar luisterde) en wat je hoofd daarmee doet.

Je krijgt inzicht in oude patronen van vroeger en hoe deze vandaag de dag nog steeds bepalen hoe jij reageert en hoe jij in het leven staat. Je gaat ontdekken wat jouw grenzen zijn en waarom ze dat zijn en hoe JIJ die kan bewaken. Je zal steeds meer durven kiezen voor jezelf, zonder het gevoel te hebben dat je anderen tekort doet. Aan het eind van onze samenwerking ben je in staat om te luisteren naar de wijsheid van je lichaam, durf je te vertrouwen op je innerlijk weten en heb je enorm veel zelfkennis op gedaan. Hiermee ben je in staat om zelf sturing te geven aan jouw leven op een wijze die jou past.