21 nov 2017 Zwakke plek

Zwakke plek

Al dagen zit ik te rommelen met waar over te schrijven? Ik was al begonnen met een stuk maar dat kwam erg moeizaam op gang en dat bleef ik maar herschrijven. Nou…dan zal het wel niet zo moeten zijn, denk ik dan!

En nu vanmorgen op de fiets schiet me een mooi onderwerp te binnen! Want sinds vorige week ben ik niet zo lekker. Verhoging, algehele mallaise en bronchitis die weer hardnekkig bezit heeft genomen van mijn longen.

Ik moest mezelf er daarom aan herinneren niet de normale 15 minuten doortrappen naar het station te rekenen. Maar er 10 minuten bij op te tellen zodat ik mijn longen wat kon ontzien.

En die bronchitis dat is een nieuwe ster aan het firmament. Het is mijn nieuwe zwakke plek! Mijn nieuwe alarmsysteem dat afgaat als ik mijzelf voorbij sjees. Ik had en heb nl meerdere zwakke plekken.

Zo begon het ooit met eczeem aan mijn voeten. Toen werd het een periode mijn maag en mijn darmen. En toen die fase voorbij was, werd migraine een paar jaar mijn klokkenluider. En nu…nu lijkt het erop dat het mijn luchtwegen zijn.

Het eczeem aan mijn voeten vertelde mij dat ik niet ge-aard was. Niet in contact met mijzelf. De migraine gaf aan dat ik te veel in mijn hoofd woonde in die tijd. Mijn maagklachten weerspiegelden dat er iets als een blok op mijn maag lag. En nu..nu wil ik te snel en gun ik mijzelf geen lucht.

En ja ik ben weer aan het sjezen en aan het stressen. En mijn hoofd neemt het weer langzaam over van mijn gevoel. Allerlei rampscenario’s over het mislukken van mijn praktijk en de gevolgen voor ons gezin stevenen dan aan mij voorbij!

Het is een drukke tijd. Onwijs veel te doen voor mijn bedrijf. Waar te beginnen? Hoe het te doen? Allemaal onzekerheden die me wiebelig maken. En dat terwijl ik weet dat verstand op nul en gewoon gaan en kijken waar mijn schip strand de betere manier is voor mij. Dan kom ik sneller waar ik moet zijn dan als ik maar blijf nadenken over het ideale plan, de ideale aanpak, de ideale tekst. Maar ach…ik ben ook maar een mens en heb ook zo mijn zwakke punten.

En het is bijna december dus er is weer veel te regelen en te doen. Voor school maken wij als ouders zelf de kadootjes. Maar ook Sint lijstjes maken, gedichten schrijven. Mijn things to do lijstje loopt over!

En er gebeurd van alles heftigs om mij heen met mensen. Dingen die een behoorlijke impact hebben op hun leven. En dat raakt mij. Dat maakt dat ik er voor ze wil zijn. Maar hierin heb ik voor nu even duidelijke grenzen gesteld! Eerst goed voor mijzelf zorgen en dan pas kan ik er weer voor een ander zijn.

Dus ik heb het nodige uit mijn agenda geschrapt! Of zaken makkelijker ingericht voor mijzelf. Ja, ook leuke dingen! Gewoon geschrapt! Want ook die kosten soms gewoon te veel energie. Zeker met een niet fit lichaam!

Wat ik dus heb geleerd de afgelopen jaren is om te luisteren naar wat mijn lichaam mij verteld. Om even stil te staan en rust te nemen en te onderzoeken wat het is dat ik nodig heb. En dat is één manier om naar je lichaam te luisteren. Er zijn nl nog veel meer manieren!

De afsluitende paper voor mijn opleiding schreef ik over het boek: “Van binnen weet je alles”. Het boek was één groot feest van herkenning als bevestiging van alles wat ik de jaren ervoor had geleerd! En wat ben ik blij met die lichaamswijsheid!

Nu even dus in de low profile modus, bewust keuzes maken en over een week ….of twee….(jezelf niet beperken!) 😉 kan ik met fijne energie en goede focus weer door! Dan zijn de beren ook van mijn weg verdwenen en heb ik weer ruim baan om te gaan knallen! Don ’t fight the tight…just swim!

Wat is jouw zwakke plek?
En weet je wat deze je probeert te vertellen?

Ps:De foto is van een deel van mijn collage die ik maakte voor een cursus vorige week. En die collage was een grote weerspiegeling van het moment! Eigen- en lichaams”Wijsheid” en “Meebewegen met het leven”. Dat is waar het om draait!