24 jan 2019 Muziek als coach

Muziek als coach

Voor een coachsessie gisteren had ik een aantal dingen op het programma staan. Een van de dingen was een visionboard maken. En ik werk graag in een low profile setting en strak geregisseerde sessies zijn ook niet zo mijn ding.

En zeker bij een creatieve opdracht gooi ik de teugels graag los. En gisteren had ik een coachee die van muziek houdt. Dus hup…laptop open en lekker muziek op tijdens het scheuren en plakken. Uit het hoofd en hoppa in het (onderbewuste) gevoel!

En voor ik er erg in had vroeg de coachee of hij ook wat muziek op mocht zetten. En echt geweldig wat voor muziek er dan allemaal nog te ontdekken is! En muziek doet zo veel. Muziek verteld zo veel. Muziek verbind zoveel. Muziek is een inkijkje in het gevoelsleven van de ander. Muziek raakt. Muziek geeft richting. Muziek draagt je.

Met muziek erbij gebeurd er van binnen van alles! En zo kwam ik er gisteren tijdens de sessie op dat muziek ook een anker is. Een anker om je aan vast te houden als het even niet zo lekker gaat. Of een laatste zetje in de goede richting als je iets lastig vind en je er tegenaan hikt. Of als je verdriet hebt dat doorleeft wil worden maar je ratio je weerhoudt naar je gevoel te gaan.

Een paar zinnen songtekst kunnen de deuren van je hart in een paar seconden wagenwijd open zetten! Waardoor je KLAABAAAMMM in keer in de emotie komt waar je doorheen mag gaan. Dat de tranen opeens vrij kunnen stromen en op mogen schonen, waar ze eerst zo ver weg leken.

Enkele tonen muziek kunnen je bloed sneller laten stromen, je energie zo’n boost geven dat je de hele wereld aan kan. Muziek haalt dingen naar boven die in JOU zitten maar die zich niet zomaar laten zien. Muziek helpt je om de kracht te vinden deze bronnen aan te boren of drempels te verlagen.

Zo heb ik tijdens mijn burn out een nummer 3 maanden (Echt waar!) lang op repeat gehad. En keer op keer, op keer raakte het nummer mij zo op allerlei vlakken, gaf het mij zo veel kracht. Door dat nummer durfde ik te zien wat gezien wou worden. Heb ik de kracht gehaald om de keuze te maken mijn leven anders te gaan leven. Het leidde de weg terug naar mijzelf. Want in die tijd was ik mijzelf kwijt.

Dus vanmorgen toen ik mijn dochter naar school had gebracht bedacht ik mij dat het fijn was om even te wandelen. En opeens dacht ik aan de sessie van gisteren en dacht bij mijzelf: “Maroes, practice what you preach!” Dus ik ben langs huis gegaan om mijn oordopjes te halen. En ik heb een heerlijke wandeling gemaakt.

Met Kensington op repeat werd ik geraakt. Mocht ik huilen. Mocht ik kracht voelen. Ik voelde hoe ik rechterop ging lopen. Mijn hoofd fier omhoog. Mijn energie stroomde rijkelijk. En het ene na het andere idee ontstond er. Het was een welbesteed uurtje!

Welke muziek gaat bij jou op repeat of waarvan krijgt de volumeknop een enorme slinger? Wat haalt het bij jou naar boven? Welke grenzen helpt het jou verleggen?

Feel free to share! https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f6c/1/16/2764.png<3

https://www.youtube.com/watch…